Lehet-e több embert szeretni egyszerre?

Több mint 1000 hűtlen mondta el véleményét a poliamóriáról

Budapest, 2020. 05. 30.
Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a csók még talán nem, de a mással átélt intim kapcsolat már megcsalásnak számít. Az ehhez vezető út főleg az érzelmi eltávolodással és a másik elhanyagolásával kezdődik. De mi a helyzet a poliamóriával? Vajon a rendszeresen félrelépők körében mennyire elfogadott a többszerelműség? Többek között ezekre is választ kapunk a Viszony.hu legfrissebb felméréséből, melyet több mint 1000 hűtlenkedő válaszai alapján most kielemzünk.

A kutatásból kiderült, hogy a nőket a férfiakhoz képest nagyobb arányban vonzza a titkos kapcsolat lehetősége. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy többségük olyan kapcsolatban él 2-3 közös gyermekkel, ami nem tenné lehetővé a szabad szerelmet.

A kapcsolatukból alkalmanként vagy rendszeresen kikacsintók harmada szerint egyszerűbb lenne az élete, ha poliamorként élhetne, azaz egyidejűleg több érzelmi kapcsolata lehetne, amiben mindenki tud mindenkiről. Ugyanakkor a hűtlenkedni vágyó szeretőt keresők fele inkább azt vallja, hogy számára nem lenne működőképes a poliamória. A fogalom jelentése egyébként a többség számára ismert, a kutatásban résztvevő társkeresők több mint a fele tisztában volt a poliamória fogalmával, különösen a diplomás középkorúak és a fővárosi nők ismerik leginkább a kifejezés jelentését.

Az érzelmek megélése fontosabb, mint a testiség

A Viszony.hu-n szeretőt keresők kétharmadáról elmondható, hogy korábbi viszonyai során főleg házasokkal vagy párkapcsolatban élővel léptek félre. A férfiak azonban szívesebben létesítettek viszonyt egyedülállókkal, míg a nők a szintén házas vagy párkapcsolatban élőket preferálták. Ez alapján feltételezhetjük, hogy a hasonlóan megélt elhanyagoltság érzése erős összekötő kapocs lehet. Az utóbbi feltételezést alátámasztja, hogy a viszonyt folytatók többsége volt már olyan helyzetben, hogy érzelmileg is kötődött titkos partneréhez, ráadásul sokaknál ez már többször is előfordult. A kutatásból kiderült az is, hogy az életkor előrehaladtával egyre több félrelépő éli meg szabadabban az érzéseit.

A korábban félrelépők többsége került már olyan helyzetbe, hogy titkos partnerük beleszeretett, sőt gyakori, hogy ezt a szerelmet kölcsönösen élték meg. Előfordul azonban gyakran, hogy a szerelem ilyen szerető viszonyban nem kerül viszonzásra. Főleg a férfiak utasítják el, ha partnerük érzelmi síkra szeretné terelni szeretői kapcsolatukat. Úgy látszik a félrelépők nem csak a testiséget keresik egy viszonyban, hanem a meghittséget és az érzelmek viszonzását is.

Lehet-e osztozni az érzéseken és egymáson?

A kutatásból kiderült, hogy minden második hűtlenkedő képes lenne több embert is szeretni, több szerelmi viszonyt is fenntartani párhuzamosan, a többiek tudtával. Ez az attitűd főként a fővárosi férfiakra jellemző, a nők érzelmileg inkább monogámnak érzik magukat. Érdekes adat, hogy minél több gyereke van valakinek, annál jobban képes megélni a többérzelműséget.

Ha nem az érzelmi síkot, hanem kizárólag a szexualitást nézzük, a swinger klubok nyújtanak leginkább lehetőséget a több partnerrel átélhető intimitásra. A kutatásban résztvevők 10%-a kipróbálta már ezt a párcserés hedonista összejövetelt, de akinek még nem volt ilyen tapasztalata, a többség azok közül is kipróbálná. Természetesen a férfiak a nyitottabbak a témára.

Amikor akasztják a hóhért

Ha megcsalásról van szó mindig felmerül a kérdés, hogy a félrelépő hogyan reagálna, ha kiderülne, hogy az ő párja is másnál keresi a boldogságot? Megoszlanak a vélemények, de a többség - főleg a koruk előrehaladtával - túllépne a megcsalás tényén. Azonban a párkapcsolatban élőkhöz képest a házasok jóval megértőbbek ilyen esetekben, náluk több esetben van második esély.

Rendszerüzenet

Rendszerüzenet